Klavir poučujemo v naši šoli na dveh lokacijah in sicer v Novem mestu in v Krškem. Klavir učence poučujejo naši izkušeni mentorji, ki so priznani glasbeniki na slovenski glasbeni sceni. Tako dobijo učenci, poleg ur klavirja in klaviatur, temeljit vpogled v celotno industrijo glasbe, od vaj, snemanja avdia in videa, opreme, nastopov, odrske izkušnje, ipd.Klavir naši učenci obiskujejo praviloma 1x tedensko po 40 min. Pred vpisom mentor in učenec opravita poizkusno uro ter se dogovorita za termin v tednu, ki učencu ustreza. Poizkusna ura je brezplačna v primeru, da se učenec ne odloči za obisk učnih ur, v nasprotnem primeru se ura šteje kot redni obisk.

Na program KLAVIR se lahko prijavite preko spodnjega kontaktnega obrazca:

Strinjam se, da se moj e-mail naslov uporabi za povratno kontaktiranje, ter se hrani v skladu z GDPR.

klavir_luka

Ob vpisu je potrebno poravnati vpisnino oz letno članarino v višini 25 EUR ter mesečno šolnino, ki predstavlja mesečni pavšal v višini 87 EUR. V mesečni pavšal so vštete 4 učne ure mesečno ter vse delavnice, nastopi in udeležba v šolskem bandu, ki je pogojena z znanjem učenca, da lahko normalno funkcionira v skupinskem delu.

V naši šoli težimo h kontinuiranemu učnemu procesu, ki pa ga lahko zagotovimo le v primeru, da učenec redno obiskuje učne ure. V ta namen tudi zaračunavamo mesečni pavšal, ne glede na obisk učenca, vsekakor pa poskrbimo, da se izostanki zaradi bolezni nadomeščajo.

 

klavir

 

KLAVIR

Klavir je najbolj razširjeno klasično glasbilo, katerega uporaba je najbolj priljubljena že vse od 18. stoletja dalje. Klavir se je razvil iz čembala, izumil pa ga je Bartolomeo Cristofori di Francesco okrog leta 1700.

 

koncertni_klavir

koncertni klavir

Manjši in zato bolj priljubljen klavir, ki ima strune postavljene pravokotno glede na tipke, se imenuje pianino. Poznamo pa seveda tudi največjo različico klavirja in sicer koncertni klavir oz takoimenovani grand piano. V moderni dobi je klavir dobil kar nekaj modernih različic in sicer električni klavir (Wurlitzer, Fender Rhodes), elektronski klavir (Moog) in digitalni klavir (stage piano oz “Clavinova”).

 

pianino

pianino

Električni klavir je še vedno akustični inštrument, ki ima prav tako kovinske strune, z razliko od klasičnega klavirja pa za ustvarjanje zvoka uporablja magnete, ki enako kot pri električni kitari, preko ojačevalca proizvajajo zvok. Najbolj znana proizvajalca električnih klavirjev sta Wurlitzer in Fender Rhodes.

Elektronski klavir pa za svoje delovanje ne uporablja več akustičnih elementov. Edina podobnost s klasičnim klavirjem je ta, da imata tipke. Elektronski klavir vsebuje električni sintetizator zvoka, ki simulira zvok s pomočjo oscilatorjev in filtrov in tako poustvarja zvok preko zvočnika. Najbolj znan proizvajalec elektronskih klavirjev je Moog.

Digitalni klavir prav tako ni več akustični inštrument. Uporablja takoimenovano digital sampling tehnologijo, ki natančno poustvari zvok strun vzake tipke klasičnega klavirja posebej in tudi sosednjih strun. Tako lahko tehnologija poustvari identičen zvok, kot ga ima klasičen koncertni klavir v vsakem najmanjšem detajlu. Poznamo prenosno “odrsko” različico digitalnega klavirja ali takoimenovani stage piano, ki ga lahko pospravimo v torbo ali kovček. Najbolj priljubljen digitalni klavir za domačo uporabo pa je definitivno Clavinova, japonskega proizvajalca Yamaha.

digitalni_klavir

digitalni klavir

Elektronski in digitalni klavir imata vsekakor to prednost, da nimata strun. Tako ju ni potrebno uglaševati in zato nista občutljiva na spremembo vlage in temperature v prostoru, kot klasičen klavir. Tako so stroški vzdrževanja in sama zahtevnost vzdrževanja minimalna. Klasičen klavir je potrebno redno vzdrževati, ga uglaševati, potrebuje pa tudi konstantno vlago in temperaturo v prostoru, da se ne razglašuje. Je zelo občutljiv na premike in s tem povezano razliko v temperaturi in vlagi. Klavir, kljub temu, da ima strune, bi prej uvrstili med tolkala, kot pa med inštrumente s strunami, ker kladivca v klavirju tolčejo po strunah in jih ne ubirajo.

strune

strune

Klavir, ima po večini 88 tipk (52 belih in 36 črnih). Klasični klavir in pianino imata večinoma po 3 kovinske strune na vsako tipko, razen basovske, ki pa imajo ponavadi samo eno ali pa dve struni na vsako tipko. Tako ima mojster, ki uglašuje klavir, kar precej dela in je s tem povezan tudi precejšen strošek uglaševanja in vzdrževanja klavirja.

vzdrževanje

vzdrževanje

Kljub starosti samega obstoja inštrumenta, je klavir kot tak, neminljiv in se ga poleg klasične glasbe,  uporablja tudi v jazzu in v moderni glasbi, popu, rocku.